12 november 2018

Slapen als een baby......  Ook jij!!!!

Een op de tien Nederlanders slaapt regelmatig slecht tot helemaal niet. Wanneer jij hier ervaring mee hebt, dan weet je dat dit invloed heeft op je functioneren. Je concentratie is wat slechter, je humeur kon beter, etc. Op termijn ontwikkel je zelfs lichamelijke klachten, kortom erg gezond is het niet. En aan je leven ten volle leven kom je ook niet toe.

Er is veel te doen aan slecht slapen. Hier zijn hele cursussen voor ontwikkeld. Slaap-hygiène bijvoorbeeld. Daarin komen zaken aan bod zoals: Letten op je voeding, koffie en alcoholgebruik, vermijden van inspannende dingen en inspannende gesprekken vlak voor je naar bed gaat, televisie en telefoon verbannen uit de slaapkamer, etc. Zelfs als je dat allemaal doet, blijft 10 procent van de mensen slecht slapen. Volgens hoogleraar Neurofysiologie en slaaponderzoeker Eus van Someren (zie uitzending “Sophie in de mentale kreukels”, seizoen 2 aflevering 1, NPO 2) komen bij deze mensen vaak prikkels vanbinnen uit hun hersenen, die ervoor zorgen dat zij hun omgeving blijven scannen. Continu steken zij als het ware hun periscoopje omhoog, hun radar om de omgeving te scannen.

Echt diepe rust, essentieel voor het herstel van de hersenen, is een situatie die zij niet bereiken. Blijkbaar zit er ergens in hun hersenen ingebakken, dat dit een ongewenste situatie is. En dus zorgt hun onderbewuste er netjes voor, dat zij deze toestand inderdaad niet bereiken.

Continu alert zijn op gevaar!

Een reden dat je continu je omgeving scant en dus continu in een staat van opperste alertheid bent, zou kunnen zijn dat je hersenen vinden dat er continu gevaar dreigt.

Vanuit de evolutie staat heel je systeem in dienst van jouw overleving. Wanneer er gevaar dreigt wil jouw systeem dit weten zodat het de benodigde acties kan ondernemen voor jouw zelfbehoud.

Jouw Centrale Bestuurder: Je hersenen.

In jouw lichaam hebben je hersens de bijzondere functie van Centrale Bestuurder. Op basis van binnenkomende informatie vanuit je zintuigen beoordelen je hersens je omgeving non-stop. Is deze veilig is of onveilig?

Wanneer je hersens besluiten dat je omgeving veilig is, gaan je lichaamsfuncties gewoon door. Je spijsvertering, je celvernieuwing, je immuunsysteem, al je normale activiteiten.

Wanneer je hersens vinden dat je omgeving niet veilig is, geven je ze een signaal af waardoor een hele reeks acties op gang komt in je lichaam om te zorgen voor je overleving. De welbekende “fight or flight” (or “freeze”)-reactie.

 

Filters, de basis voor beslissingen

Het overgrote deel van je hersenen is het zogenoemde zoogdierenbrein. Dit wordt ook wel het onderbewuste brein genoemd. Hier vinden alle autonome processen plaats, zoals bijvoorbeeld je spijsvertering.  Deze processen worden geacht niet te beïnvloeden te zijn met je bewuste geest.

In je zoogdierenbrein bevinden zich de filters waarmee je hersens de informatie beoordelen die ze ontvangen van je zintuigen. Op basis van deze filters beslissen je hersenen of je omgeving veilig is, of dat er ergens een bedreiging aanwezig is.

 

Hoe kom je aan je filters?

Op de volgende vier manieren worden je hersens ingericht op jouw overleving. Ten eerste krijg je via je DNA heel wat informatie mee. Ten tweede krijg je als foetus in de baarmoeder informatie mee van je moeder. De emoties die zij heeft komen ook in jouw systeem terecht en vormen jou al in dit ontwikkelingsstadium. Ten derde ontwikkelen je hersens als jong kind zich op een heel specifieke manier, hier ga ik straks uitgebreid op in. En tenslotte kan je in je leven een gebeurtenis meemaken die je niet of onvoldoende verwerkt. Deze gebeurtenis kan zich op allerlei manieren blijven melden en alsnog je aandacht vragen. Dit kan zich ook uiten in slaapproblemen. Hieronder vertel ik je meer over je ontwikkeling als jong kind.


 

Je ontwikkeling als jong kind

Als kind tot zeven jaar zie je in je eigen leven en je omgeving allerlei voorbeelden van hoe het eraan toe gaat in het leven. Deze informatie sla je klakkeloos op als waarheid. Dit proces is zo ingericht door Moeder Natuur. Op deze manier programmeer je als het ware je hersenen. Dit is een zeer efficiënte manier om te overleven in je omgeving als kind. Het leven is complex en de cognitieve functies van kinderen zijn nog niet erg ontwikkeld, dus Moeder Natuur heeft hier prachtig in voorzien.

De overlevingsmechanismen die je als kind ontwikkelt kun je zien als een set overtuigingen. Je krijgt met de paplepel ingegoten: “Zo werkt het leven”. Het is je gereedschapskist die je meekrijgt om te overleven. Als kind. In díe specifieke omgeving. Namelijk: Je gezin.

Het nadeel van dit proces is dat je overtuigingen niet automatisch meeveranderen. Later, als volwassene, krijg je te maken met een andere omgeving dan je gezin. Toch blijf je gebruik maken van hetzelfde, verouderde, gereedschap.

Onbewuste overtuigingen

Als kind ben je je niet bewust van dit proces. Je bewuste “ik” ontwikkelt zich pas vanaf een jaar of twaalf en dan is jouw gereedschapskist al lang en breed gevuld. Je gaat dus uiteindelijk de wereld in met een verzameling overtuigingen waarvan je niet eens weet dat je ze hebt en hanteert.

Een aantal overtuigingen is handig en dient jou heel goed. Een groot aantal andere blijkt helemaal niet handig te zijn. Sterker nog, deze overtuigingen blokkeren jou en weerhouden jou ervan je leven te leiden zoals jij dat eigenlijk wenst voor jezelf.

75% van jouw overtuigingen dient jou uiteindelijk niet

De meeste mensen verlaten het ouderlijk huis met een overtuigingenset die voor driekwart bestaat uit negatieve overtuigingen die hen niet helpen een gelukkig en vervullend leven te leiden.

Misschien herken jij je ook in uitspraken als: “Dat lukt mij toch niet”, “ik ben niet goed genoeg”, “dat is niet voor mij weggelegd”, etc. vul maar in.

Bij veel mensen die slecht of helemaal niet slapen zijn deze overtuigingen een heel belangrijk aangrijpingspunt. De reden dat veel andere therapieën en middeltjes uiteindelijk niet helpen is dat deze hier geen aandacht aan besteden.

De meeste mensen met slaapproblemen hebben een overlevingssysteem ontwikkeld in hun kinderjaren waarin het blijkbaar op de een of andere manier super belangrijk is om continu alert te zijn. Continu geven hun hersenen een prikkel af: “Scan je omgeving, nu!”. “Let op!”, “Let op!”, “Let op!”

 

Verschillende talen in je hersenen, maak hier gebruik van!

Om deze onbewuste overtuigingen te veranderen kun je verschillende technieken gebruiken.

Omdat minstens 95% van je overtuigingen ontstaat in je kindertijd met die andere (theta-) hersengolven, zijn ze niet te veranderen met gewone rationele uitspraken. Tegen jezelf zeggen: “Ga nu maar gewoon slapen, alles is veilig”, is niet voldoende om te zorgen dat je zoogdierenbrein inderdaad het moede hoofd neerlegt, gaat slapen en je de hele nacht laat doorslapen. Net zoals het niet werkt als je tegen jezelf zegt: “Vanaf nu heb ik meer zelfvertrouwen”.

In je kindertijd staan je hersenen in een andere “stand” dan als volwassene. Als kind tot zeven jaar is de “theta”-hersengolf de snelste hersengolf die je hebt. Dit is een langzame hersengolf, bij volwassenen te vergelijken met de hersengolven in meditatie, hypnose, maar ook kun je dat gevoel vergelijken met het moment waarop je ’s ochtends wakker wordt, maar eigenlijk nog niks denkt. Je bent wakker, je hebt op Snooze gedrukt en daarmee houdt het wel zo’n beetje op. Dan sta je op, start je je routine en kom je automatisch in een snellere soort hersengolf. Volwassenen hebben tot 99% van de tijd als overheersende hersengolven de snelle “alfa”- en “beta”-golf. De zgn. “denk”-hersengolven.

Om toegang te krijgen tot je zoogdierenbrein is het dus nodig om in diezelfde staat te komen van theta-hersengolven.

Gelukkig zijn er mogelijkheden

Gelukkig is dit heel goed mogelijk. In mijn praktijk werk ik met technieken die zijn gebaseerd op dit principe. Het gaat hier om bewuste, gerichte aandacht voor jezelf. Je wordt je bewust van allerlei aspecten die bij jou spelen. Hoe meer je je bewust wordt van jezelf, wie jij bent, wat jij voelt, wat jouw diepste wensen zijn, hoe makkelijker het is om de veranderingen aan te brengen die jij wil voor jezelf.

Wanneer je met deze technieken aan het werk gaat word je je bewust van je beperkende overtuigingen en je verandert ze als je dat wilt. Zo krijg je tools in handen om je leven bewust vorm te geven. De tijd is voorbij dat je je laat sturen door onbewuste beperkende overtuigingen. Zoals bijvoorbeeld de overtuiging die jou uit je slaap houdt: “Er is gevaar! Let op! Let op!”.

De sleutel tot verandering ben jij zelf.

Als coach begeleid en ondersteun ik jou hierbij. Kom ervaren hoe je je leven kunt veranderen zodat je steeds meer het leven leidt zoals jij dat voor jezelf wenst.