28 januari 2019

Burn out: De oplossing en voorlopig je enige taak: Werken aan Jezelf.

 

Neuroloog dr. Marten Klaver vertelt: “Lichamelijke klachten verdwijnen wanneer onderdrukte emoties, diepe gevoelens aan de oppervlakte en in het bewustzijn komen”

“Het is pertinent níet jouw schuld, dat je klachten krijgt. Want, hóe kun je schuld hebben aan iets waar je je niet eens bewust van bent?!”

“Vind de sleutel naar je onbewuste emoties die de klachten veroorzaken, zó kom je uit je burn out.”

“Thuis op de bank zitten nietsdoen is het slechtste advies ooit in geval van  burn out”.

 In “Sophie in de mentale kreukels” spreekt Sophie Hilbrand met dr. Klaver, neuroloog en psychiater. (zie aflevering 4, seizoen 2, okt. ‘18). Hij ziet burn out als een gevolg van onderdrukte emoties die vastzitten in een diep deel van de hersenen. Daar veroorzaken ze allerlei lichamelijke verstoringen die zich op heel verschillende manieren kunnen uiten.

Alle klachten in het lichaam kunnen van stress komen. Houdingsklachten, nekpijn, rugpijn, buikpijn, bekkeninstabiliteit, RSI, whiplash syndroom, kortom, een heel scala, van top tot teen.

Oorzaak is een psychologische oorzaak. Het zijn verdrongen emoties. Het gaat dan om de heel diepe gevoelens. Dus niet de oppervlakkige emoties. Dr. Klaver legt uit dat het gebied waar deze diepe gevoelens zijn opgeslagen in de hersenen, heel dicht bij het gebied in de hersenen ligt dat lichamelijke zaken aanstuurt.  En hier zitten allerlei functies die het lichaam bedienen, zoals geheugen, houding, concentratie, pijn, buik, lichamelijke functies. Dus als het stagneert in dat emotiegebied en die emoties vinden geen uitweg naar het bewustzijn, kan dat in elk van die lichamelijke functies storing geven en klachten veroorzaken.

 

De snelste weg naar herstel.

Hij legt uit dat de grootste oorzaak van stressklachten diepere emoties zijn die geen aandacht krijgen. In onze diepere gevoelens hebben wij ook minder aangename gevoelens, zoals bijvoorbeeld pijn en verdriet. Zonder uitzondering, iedereen. Mensen willen van nature alleen de leuke, zonnige kant van het leven ervaren. Die minder leuke of minder fijne gevoelens zijn echter wel gewoon aanwezig.  Die kun je niet ontkennen. Het is juist heel gezond om je minder aangename gevoelens aandacht te geven. Op die manier breng je ze onder controle. Het is niet gezond om ze weg te duwen, want dan gaan ze zogezegd loeren tot ze toe kunnen slaan. Ze zijn letterlijk een deel van jou en moeten gezien worden door jou.  Wanneer jij ze (onbewust) ontkent en wegduwt, worden ze jouw schaduwzijde.

Zonder dat jij het merkt, besturen ze jouw leven en je gedrag. Wanneer jij ze in je bewustzijn brengt en ze jouw aandacht geeft, krijg je hier wel invloed op. Dan weet jij beter wie je bent en reageer je veel evenwichtiger op situaties in je leven.

 

Golfbewegingen in stressklachten.

Vroeger hadden veel vrouwen last van bekkeninstabiliteit. Daar hoor je nu niet meer zoveel van.  Rsi arm, ook een stress-gerelateerde aandoening, horen we ook niet meer zoveel van, Nu is het dus burn out, wat de meest gehoorde stressklacht is. Hoe kan het dat die stressklachten zo in golfbewegingen gaan?

Dr Klaver legt uit dat dit te maken heeft met het onderbewuste. Als er bereidheid is in het onderbewuste om stressklachten te krijgen, kijkt het onbewuste naar datgene wat er zogezegd “in de lucht hangt”. Momenteel wordt er veel gesproken over burn out, dus zorgt jouw onderbewuste dat jouw lichaam burn out gaat. De manier waarop het lichaam naar buiten komt met lichamelijke klachten als uitlaatklep van verdrongen emoties is inderdaad tijdsafhankelijk.

 

Burn out:  Aanstelleritus?  Echt niet!!!

Marten Klaver is heel stellig: Er moet een grote streep door mensen die zeggen dat je het jezelf aanpraat, dat het dus eigenlijk een beetje aanstellerij is. Dat is pertinent níet waar! De klachten zijn heel erg echt! Het is níet je eigen schuld dat je deze klachten krijgt. Als iets ónbewust is, is het natúúrlijk niet je eigen schuld.

Dit gaat echt om ónbewuste emotionele patronen die jou stress geven en ziek maken. En de lichamelijke klachten zijn wel degelijk echt en niet ingebeeld. Klaver zegt: Wij als dokters geven daar labels aan(bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit) en versterken de verkeerde gang in het onbewuste. Met onze labels houden we de klachten vast. Zo’n label vormt dan eigenlijk een soort van “eindstation”. “This is it”, Okee, wat u mankeert heet: “(vul hier een label in)”. En dat is het dan, dat ga je behandelen, symptoombestrijding, of je krijgt te horen dat je er maar mee moet leren leven.

De beste manier om een burn out te behandelen, is om aan het werk te gaan met jezelf. Om op zoek te gaan naar die onbewuste, achterliggende emoties. Iedereen moet leren om ruimte te maken voor zijn eigen gevoelens.

 

De oplossing en voorlopig je werk: Werken aan jezelf.

Bij een burn out stop je tijdelijk volledig met je gewone werk, en krijg je tijdelijk een andere full time baan, en dat is om met flinke aandacht naar jezelf kijken en te luisteren. Dát is nu je “werk”, je “baan”. Dát is de snelste weg naar herstel.

Op de bank gaan liggen niets doen is het allerslechtste advies.

Actief op zoek gaan naar de achterliggende emoties die de boel blokkeren is de sleutel naar herstel. Iemand herstelt wonderbaarlijk snel wanneer die sleutel eenmaal is gevonden.

Vergelijk het met een verstopping in de afvoer of een kortsluiting in een elektrisch circuit. Vind de oorzaak, doe daar iets mee en alles stroomt binnen de kortste keren weer op de juiste manier. Uiteraard heeft een burn out iemand wat tijd nodig om ook fysiek te herstellen. Met de juiste begeleiding kan iemand zijn of haar accu vrij snel weer opladen. En wanneer ook de oorzaak van het leeglopen is opgespoord en getransformeerd, gaat die accu niet zo snel weer leeg.

 

Blinde vlekken zijn blind met een reden: Neem een coach.

Nu klinkt dit wellicht iets eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Je lichaam is heel intelligent en heeft een reden om die emoties onbewust te houden. Je lichaam denkt namelijk dat het heel gevaarlijk is om die emoties te ervaren. Dit heeft alles te maken met je kindertijd, toen je bepaalde nare emoties ervaarde en het te onveilig voor je was om ze goed te verwerken. Om te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam als oplossing gevonden om je emoties buiten beeld te houden. Nu ben je echter volwassen en creëer jij je eigen veilige omgeving, bij voorbeeld door samen te werken met een coach.

Jouw coach helpt jou je blinde vlekken te vinden en biedt een veilige omgeving om daar ook daadwerkelijk naar te kunnen kijken. Op deze manier verwerk je onverwerkte emoties alsnog, en hebben deze emoties niet meer de behoefte om via de omweg van lichamelijke klachten naar buiten te komen en zo de aandacht te vragen.